Neden organik almalıyız?

Neden organik almalıyız? İsviçre ve Amerika'da artık herkes organik ürünleri alıyor. Hep öyle değildi. Neden daha pahalı organik ürünleri tercih etmeliyiz?

Neden organik almalıyız?
Neden organik almalıyız?

Hepimiz organik ürünlerin daha iyi bir tercih olduğunu biliyoruz? Peki neden olduğunu biliyor muyuz? Neden organik havucu tercih ediyorum da sıradan bir şekilde yetiştirilmiş havucu tercih etmiyorum? Ne de olsa her ikisi de portakal renginde, vitaminli, beta karotenli ve lif deposu.

“Organik” kelimesi çiftçilerin tarım ve süt ürünlerini yetiştirme ve işleme biçimini anlatır. Organik ürünler, sıradan böcek ilaçları olmadan, sentetik gübre, arıtma çamuru, iyonlaştırıcı radyasyon ve biyomühendislik kullanılmadan üretilmelidir. Ayrıca organik olarak büyütülen hayvanlara yine organik yem verilmeli ve gelişimleri esnasında hormon ya da antibiyotik kullanılmamalıdır. Organik çiftliklerde büyüyen hayvanların otlamak için açık havaya çıkabiliyor olması gereklidir.
Türkiye’nin organik tarım standartlarını karşılayarak üretim yaptığı ve Tarım bakanlığı tarafından onaylı standardın adı “Organik Tarım”. Bakanlığı web sitesi olan www.tarim.gov.tr sitesinde yazılanlara göre gelecek nesilleri, hayvanları ve çevreyi kimyasalların negatif etkilerinden korumak için organik ürünler tercih etmek gerekiyor. Aynı zamanda toprağın sürdürülebilirliğini koruyarak tabii kaynakları tüketmemek için yenilenebilir enerjiyi kullanmak lazım.
Söylenenlere göre organik gıdalar sıradan üretimdeki gıdalardan çok daha fazla besleyici. Yapılan bazı araştırmalara göre organik gıdalarda daha yüksek bir C vitamini, mineral ve antioksidan seviyelerine rastlanıyor. Haşere ilacı yutma olasılığınız organik besinler tüketirken çok daha az. Eğer organik besinler alacak durumunuz yoksa, bu sayacağım gıdalara dikkat ederek yüksek miktarda haşere ilacı tüketme riskinden kurtulabilirsiniz: Ispanak, bezelye, elma, şeftali, armut, çilek, böğürtlen ve ahududu.
Tamamen organik beslenirken ya da beslenmenizin içine organik gıdalar eklerken bu ipuçlarını akılda tutmanızda yarar var:
Farklı kaynaklardan gelen çeşitli gıdalara yer verin. Bu şekilde daha zengin bir şekilde beslenirsiniz ve tek bir kaynaktan gelebilecek haşere ilacına maruz kalma riskinizi azaltırsınız.
Sebze ve meyveleri mevsiminde almaya gayret edin. En taze ürünleri almak için manavınıza ürünlerin ne zaman geldiğini sorun. Ya da en yakındaki pazardan alışverişinizi yapın..
Gıdaların etiketlerini dikkatli bir şekilde okuyun. Bir ürünün üzerinde organik yazması, o ürünün sağlıklı bir alternatif olduğu anlamına gelmez. Bazı organik ürünlerin de şeker, tuz ve yağ bakımından değerleri son derece yüksek olabilir.
Sebze ve meyveleri organik olsalar bile kesinlikle akan suyun altında ovalayarak yıkayın. Sebze ve meyveleri yıkadığınız zaman, üzerlerinde toprak, bakteri ve yüzeysel olan kimyasalların temizlenmesini sağlarsınız. Ancak her haşere ilacından yıkayarak kurtulamazsınız. Sebze ve meyveleri soyarak yiyebilirsiniz ancak bu şekilde bir miktar lif ve besinden feragat etmiş olursunuz.
Son olarak da “Organik Ürün” ibaresine dikkat edin. Bir ürünün üzerinde “Doğal” ya da “Hormonsuzdur” yazması o ürünün organik standartlar altında üretildiği anlamına gelmez.

Eğer organik ürünlerle ilgileniyorsanız arkadaşım Ergem’in bloğu olan www.yesilist.com/ adresini bir ziyaret edin. Orada daha sağlıklı ve yeşil bir hayat yaşamanız için gerekli yüzlerce adres ve ipucu bulabilirsiniz.