Yağ Yakıcılar: Kalori yakmak bu kadar kolay mı?

Yağ Yakıcılar: Kalori yakmak bu kadar kolay mı? Bir toz kullanarak hemen fit olacaksın, parçalanmış bir vücudun olacak diye bir şey tabi ki de yok.

Yağ Yakıcılar: Kalori yakmak bu kadar kolay mı?

Bu haplar, yeni doğum yapan bir kadına ya da gençlik çağındaki bir kıza: “Bu hapı içtikten sonra bel ve kalçalarında birikmiş olan yağların hepsi gidecek.” Diye satılır. Sporlar uğraşan insanlara verilen sözler ise biraz daha farklıdır: “Bu hapı içtikten sonra odaklanman ve performansın artacak. Yağ yakımın yükseldiği için kasların daha fazla belirginleşecek.” Bu tip yağ yakıcıları denemeye gönüllü insanların sayısı bana endişe veriyor. Geçen gün spor salonundaki bir kız ve antrenörü arasında geçen şöyle bir konuşmaya şahit oldum.

Kız: “Yağ yakıcı kullanacağım!”

Antrenör: “Yağ yakıcıya ihtiyacın yok. Zaten ince bir yapın var. Sadece biraz kas yapmalı ve vücudunu şekle sokmalıyız.”

Kız: “Ama ben yağ yakıcı kullanmak istiyorum. En iyisi sence hangisi?”

Antrenör: “Yan etkisi olmayan hiçbir yağ yakıcı yok. Böyle bir ürünü sana öneremem”

Kız: “Beni anlamıyorsun, yağlarımdan kurtulmak istiyorum!”

Derhal oradan uzaklaştım çünkü kendime hâkim olmakta zorlanıyordum. Anlamayan birisi varsa o da kızın kendisiydi. Eğer o yağlardan kurtulmak istiyorsa hareket etmeye başlaması lazım. Kilo vermenin ve güzel görünen bir vücuda kavuşmanın tek sağlıklı yolu spor yapmak. Üstüne basarak söylemek istediğim bir şey var: Antrenmanınız sadece 1 saat sürer. Geriye kalan 23 saatte ne yaptığınız çok önemlidir ve yanlış şeyler yerseniz her şey mahvedebilirsiniz.

Biz konumuz olan yağ yakıcılara ve neden onlardan uzak durmanız gerektiğine geri dönelim. Öncelikle bunun son derece basit bir nedeni var: Ölebilirsiniz!

Etkili olan pek çok yağ yakıcının içinde ephedrine veya synephrine bulunur. Bunun yanında yüksek miktardaki kafein (yağ yakıcıların içinde vardır) sayesinde nabzınız ile beraber metabolizmanız yükselir. Bu hapları içtikten sonra antrenman yapan insanlar hayatlarını ve sağlıklarını ne şekilde tehlikeye attıklarının bilincinde değiller. Yeteri kadar dinlenemeyen vücudunuz, bağışıklık sisteminizin zayıflamasına neden olur ve hastalıklara ve kazalara daha yatkın hale gelirsiniz. Yağ yakıcılar aynı zamanda duygusal ve zihinsel sağlığınızı da olumsuz olarak etkileyebilir. Vanderbilt Üniversitesinde yapılan bir araştırmaya göre; yağ yakıcılar kişiyi daha gergin, saldırgan ve stresli bir hale sokmaktadır. Ender vakalarda kişiler kendilerine zarar verecek kadar ileriye gidebilir ya da en kötü senaryo ile yağ yakıcılar kişinin ölümüne neden olabilirler.

Kafein, yağ yakıcılar ile kombine edilmeden bile tehlikeli olabilir. Çünkü kafein fazlası özellikle sıcak havalarda ya da antrenman yapan bir bireyde dehidrasyona neden olabilir. Antrenman yapan kişi, su kaybı yüzünden baş ağrısı çekebilir ve çok ağır antrenman yapıyorsa baygınlık geçirebilir.

Yağ yakıcıların içinde iyot bulunur. İyot, tiroit bezlerini uyararak metabolizmanın hızlandırılmasına ve yağ depolarının yakılmasını sağlar. Ancak yağ yakıcıların içindeki hesap çarşıya uymaz ve tiroit bezleri vücuda yüklenen yüksek miktardaki iyot ile başa çıkamaz. Aşırı iyot alınması sonucunda, hipertiroit ve ritim bozukluğu gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabilir.

Yağ yakıcıların içinde olan bir başka madde ise büyüme hormonudur. Büyüme hormonu belli bir miktarda yağ yakımı sağlamaktadır ancak dışarıdan alınan somatotrophin, beyinin bu hormonu kontrollü bir şekilde salmasına engel olup düzenini bozar. Bunun sonucunda kişinin elleri, ayakları, çenesi ve alnı büyüyebilir. İç organlar zarar görebilir ve kişide şeker hastalığı ile kalp problemleri oluşabilir. Doktorlar, büyüme hormonu alımının kanseri tetikleyebileceği konusunda insanları uyarmaktadır.

Yağ yakıcıların içerisinde bulunan bir başka popüler madde ise karaciğer, böbrek ve beynimizde üretilmekte olan L-Carnitne’dir. Vücudumuz, bu amino asidi protein bakımından zengin ürünlerden  ve özellikle kırmızı etten alabilir. L-Carnitine, yağların mitokondriye taşınması ve enerjiye dönüştürülmesini sağlar. Fazladan alınan L-Carnitine yağ yakımını arttırsa çok güzel olurdu ancak araştırmalar bunun gerçek olmadığını gösteriyor. Araştırmalara göre profesyonel sporcularda bile L-Carnitine alımı performansı veya dayanıklılığı

artırmıyor: “Vücudumuzdaki kasların içinde yeterli miktarda L-Carnitine bulunur ve vücut ihtiyaç halinde buradaki depolardan L-Carnitine kullanır. Bu maddenin fazladan alınması bir işe yaramaz. Eğer vücudunuzda L-Carnitine üretilmesini engelleyen genetik bir hastalığınız yoksa yada sıkı bir vejetaryen değilseniz L-Carnitine kullanmanıza gerek yok. Bu gibi durumlarda L-Carnitine kullanmak nispeten güvenli olabilir ama mide bulantısı, kusma, karın ağrısı, reflü, ishal ve nöbet geçirme gib bir takım yan etkileri olabilir. Bunun yanında teriniz, idrarınız ve nefesiniz “balık gibi” kokabilir.”

Yağ yakıcıların etiketlerini ve üzerindeki uyarıları dikkatli bir şekilde okuyan hiç kimsenin, bu ürünü kullanmak isteyeceğini zannetmiyorum.

Özetleyecek olursak: YAĞ YAKICI KULLANMAYIN! Göbeğinizden kurtulmanın sağlıklı yolları var:

  1. Günlük egzersiz. Haftanın belirli günlerinde spor yapmak vücuttan fazla kiloların atılmasını sağlar.
  2. İnterval çalışması yapmak vücutta depolanmış yağların yakılmasında etkilidir. Antrenmanın sonuna doğru çalışmanızın şiddetini artırırsanız, vücudunuz antrenmandan sonraki saatlerde de yağ yakmaya devam eder.
  3. Ağırlık kaldırmak kas yapmanızı sağlar. Kaslarınız ise yağ yakarak çalışır. Haftalık çalışma planınızın içine ağırlık antrenmanı koyarsanız, vücudunuz kas yaptığı için daha fazla yağ yakmaya başlar ve daha hızlı yağlarınızdan kurtulursunuz. Ağırlık antrenmanı vücudunuzu şekle sokmak için de oldukça etkilidir.
  4. Sağlıklı ve temiz gıdalar yemek. Markete gitmeden önce benim sağlıklı yiyecekler listemi bir kontrol etmenizi öneririm.