Skolyoz Nedir? Skolyoz ile Squat Yapılır mı?

Skolyoz nedir? Skolyoz hastalığı olanlar spor yapabilir mi? Squat egzersizleri ile iskelet sistemini güçlendirerek skolyozun ilerlemesine engel olabilirsiniz.

Skolyoz Nedir? Skolyoz ile Squat Yapılır mı?
Skolyoz ile Squat

SKOLYOZ NEDİR?

Skolyoz, omurganın anormal bir şekilde sağ ya da sola doğru eğriliğidir. Bu eğrilik orta ya da ciddi seviyede olabilir. Skolyoz durumunda omurganın herhangi bir yerinde eğrilik olabilir ancak en sık bu durumun rastlandığı bölümler göğüs (torakal kifoz) ya da aşağı bel bölgesinde (lumbar lordoz) bulunur. Omurga, orta bölümden uzaklaşarak eğrildiği durumda skolyoz meydana gelir. Ezilen sinir uçları yüzünden bacaklarda ani ağrılar ve kramplar oluşabilir. Çok ileri skolyoz vakalarında kalp ve ciğerlerin çalışmasında da sorun yaşanabilir ve nefes darlığı ile göğüs ağrısına neden olabilir. Ancak pek çok skolyoz durumunda ağrı söz konusu değildir.

Skolyoz Örneği

SKOLYOZUN NEDENLERİ NEDİR?

Skolyozu olan insanların %80’i (bunların çoğu ergen kızlardır) “idiopatik” olarak tabir edilen skolyoz çeşidine sahiptir. Yani skolyoza neden olan sebepler bilinmemektedir ancak son dönemde yapılan araştırmalara göre bunun büyük oranda genetiğe bağlı olduğu görülmektedir. Skolyoz durumunda omurga normal bir şekilde çalışır ancak vücudun başka bir bölgesinde problem yüzünden anormal bir eğrilik oluşur. Vücuttaki problemler bir bacağın diğerinden daha kısa oluşu ya da omurgada bulunan bir tümörün neden olduğu basıncı azaltmak için sürekli olarak bir tarafa yaslanarak yürümekten dolayı oluşabilir. Nöromusküler skolyozda ise kemikler ya da omurga gelişim döneminde gelişimini tamamlamamış ya da birbirinden düzgün bir şekilde ayrılmamış olabilir. Gençler ve çocuklarda görülen skolyoz türlerinin aksine, dejeneratif skolyoz ise sadece yaşlılarda görülür. Omurga, artirit, osteoporoz ya da omurganın baskı altında kalması ile disk dejenerasyonundan ötürü zayıflayabilir.

SKOLYOZ NASIL TESPİT EDİLİR?

Skolyoz genellikle omurganın merkezden ayrı bir şekilde durmasıyla, omuzların duruşundaki eşitsizlikle ya da kürek kemiklerinin aşırı belirgin oluşuyla, bir bacağın diğerinden daha kısa oluşu ile vücudun bir tarafa daha yatık oluşundan anlaşılabilir.

SKOLYOZ İLE SQUAT YAPILIR MI?

Ayakta yapılan squatlar, deadlift, lunge ve hamstring curl gibi hareketleri yapmaktan kaçınılmalıdır çünkü bu hareketler alt vücudu çalıştırırken pek de sağlıklı olmayan sırtınıza aşırı yük bindirebilir.  Bu hareketlerin yerde yatarken yapılan ve sırta uygulanan baskıyı azaltan versiyonları bulunmaktadır. Ancak Kobra gibi bazı yoga pozisyonları yere yüzüstü yatıp göğsü yerden kaldırmayı gerektirdiği için can yakıcı olabilir. Skolyozu olanların yapmaması gereken bir başka hareket ise köprü hareketidir. Sırtüstü yatıp eller ve ayaklar üzerinde havaya kalkıp “U” şeklinde köprü kurduğunuz bu hareket de sırtınıza aşırı yük bindirir.

EGZERSİZ YAPMAK HASTALIĞINIZA İYİ GELİR Mİ?

Egzersiz programlarının skolyozun ilerlemesine engel olduğu gibi bir bulgu bulunmamaktadır. Ancak kuvvet antrenmanları iskelet sistemini güçlendirmesinden ötürü önemlidir. Çünkü skolyoz, kemik yoğunluğunun azlığıyla doğru orantılı bir seyir izlemektedir.  Doğru bir danışmanlık ve egzersiz programı ile skolyoza iyi gelecek bir egzersiz biçimi seçmek mümkündür. Skolyoz egzersizinin omurga eğriliğinize özel olarak tasarlanmış olması gerekmektedir. Vücuttaki dengesizliğin giderilmesi için tek bir tarafa yönelik egzersiz yapılmalıdır. Tek tarafa yapılan egzersiz skolyoza iyi gelirken, çift taraflı yapılacak egzersizin var olan durumu daha kötüye götürdüğü bilinmektedir. Bu egzersizlerin amacı eğriliğin olduğu yönün ters tarafını güçlendirerek omurganın eğriliğini normale çekmektir. Schroth Nu Schroth ya da SEAS metotlarında sertifikaları olan doktorları arayabilirsiniz çünkü onlar skolyoz araştırmaları ve tedavi metotları üzerinde eğitimlidirler.

EGZERSİZ VİDEOLARI

Lütfen bu egzersizleri yapmadan önce doktorunuza danışın. Yalnızca hafif eğrilikler (25 dereceye kadar) bu egzersizler ile iyileştirilebilir. Daha ileri seviye eğrilikler için farklı prosedürlere ihtiyaç vardır.