Menopoz, kabusunuz olmak zorunda mı?

Kadınların büyük bir bölümü girdiği menopoz dönemlerini çok zor ve ağır geçirir. Bu dönemi kabusunuz olmadan, rahat geçirmenin yolları.

Menopoz, kabusunuz olmak zorunda mı?

Kadınların büyük bir bölümü, 48-55 yaşları arasında menopoz dönemine girer. Anneme birdenbire gelen ateş basmalarını çok iyi hatırlıyorum. Kışın ortasında tişörtle dolaşıyordu ve sürekli olarak temiz hava almak için pencereye koşturuyordu. Ateş basmaları ve kilo alımı, vücuttaki bu hormonal değişimlerin en sık rastlanan göstergeleri. Bu dönemde, yumurtalıklardaki östrojen ve progesteron hormonu üretimi duruyor ve adet döngüsünün kesilmesine neden oluyor.

Menopoz ne kadar sürer?
Menopoz dönemi 10 ay ile 4 yıl arasında sürebilir. Tıbbi tanımına göre bir kadın tam olarak bir sene boyunca hiç adet görmezse, menopoza girmiş sayılıyor.

Ateş basmalarını engellemek için bir şey yapabilir miyim?
Evet, esasında yapabilirsiniz. Ateş basmaları alkol ya da kahve tüketiminiz yüzünden tetikleniyor olabilir. Alkol tüketimini azaltmak ve sigarayı bırakmak, kesinlikle ateş basmalarının azalmasını sağlayacaktır. Baharatlı gıdaların da ateş basmalarını tetiklediği bilinmektedir. Ancak muhtemelen yapabileceğiniz en iyi şey stresten uzak durmak, yoga ve spor yaparak kilo artışının önüne geçmektir.

Menopoz döneminde spor yapmanın önemi nedir?
Egzersiz yapmak yalnızca kilo vermek için değil, kemik sağlınızı da korumanız için önemlidir. Vücuttaki östrojen seviyesinin azalması, kemiklerinizdeki kalsiyum miktarının düşmesine neden olur ve bu durum da sizi osteoporoz riski ile karşı karşıya bırakır. D vitamini desteği almak ve süt, peynir, koyu yeşil yapraklı gıdalar gibi kalsiyum bakımından zengin gıdalarla beslenmek size iyi gelir. Egzersiz yaparak kemik sağlığınızı rahatlıkla koruyabilirsiniz.

Kilo almanın önüne nasıl geçebilirim?
Hormonal değişiklikler, kadınların metabolizmasının yavaşladığı hissine kapılmalarına neden olur. Elbette ki bu durumda yaşın ilerlemiş olmasının da etkisi vardır. Ancak formda kalmanın ilkeleri genç bir kız olmanıza ya da menopoza girmiş olmanıza göre değişmez. Formda kalmak istiyorsanız şu maddelere uymak durumundasınız:
– Sebze ağırlıklı olacak şekilde dengeli beslenmek
– Rafine şeker ve fast food’dan uzak durmak
– Haftanın 3-5 günü 50’şer dakikalık yürüyüşler yapmak
– Haftada 3 gün 30 dakika boyunca egzersiz yapmak

Hormon tedavisi ve alternatif terapiler ne kadar yardımcı olur?
Hormon tedavisi (HRT) menopoz semptomları için en sık önerilen tedavi yöntemidir. Bu tedavinin adından da anlayacağınız gibi, vücudunuzda kaybetmiş olduğunuz östrojen ve progesteron hormonlarını dışarıdan almaya başlarsınız. HRT tedavisi, ateş basmalarını, vajinal kuruluğu, uyku sorununu ve osteoporoz riskini ortadan kaldırmayı amaçlar. Ancak hormon tedavisi gören bazı kadınlar, göğüslerde hassasiyet, bacak krampları, mide bulantısı veya depresyon gibi yan etkilerden şikâyet etmektedir. Yapılan araştırmalara göre HRT tedavisi göğüs kanseri, yumurtalık kanseri ve kalp riskini artırmaktadır. Bu yüzden kadınların büyük bir bölümü alternatif tıp yöntemlerine yönelmektedir. Ancak yapılan araştırmalara göre, akupunktur tedavisi gören ve ruh hali düşük olan kadınların durumlarında hiçbir değişiklik görülmemiştir. Aynı şekilde Çin bitki çayları ile Ginseng tedavisinin menopoz semptomlarında herhangi bir faydası olduğu görülmemiştir. Bu dönemde yoga ile uğraşan kadınlar, yoga asanalarının doğrudan östrojen üretimine bir katkısı olduğunu hissetmemiş olmalarına rağmen, belirli hareketlerin semptomlarına iyi geldiğini görmüşlerdir.

Kısacası her kadın, kendisine neyin iyi geldiğini bulmak zorunda. Biz kadınlara düşen, hayatımızın bu dönemine kucak açarak kabul etmek (En azından artık adet ağrısı çekmeyecek olmamız da iyi bir şey) ve vücudumuzun ihtiyacı olan sevgi ve ilgiyi ona göstermektir.