Kahvaltıdan önce mi yoksa sonra mi antrenman yapmalıyım?
Kahvaltıdan önce mi yoksa sonra mi antrenman yapmalıyım? Kafanız bu konuda çok karışık değil mi? O zaman beni dinleyin.
Kahvaltıdan önce aç karnına koşuya çıkmanın, kahvaltıdan sonra koşmaya oranla çok daha fazla kalori yaktırdığına dair ortalıkta dolaşan bir şehir efsanesi var. Bu konuyu savunanlar, gece boyunca uyumuş ve hiçbir şekilde enerji almamış olan vücudun sabah kalktığındaki düşük kan şekeri yüzünden vücudu yağ depolarından enerji almaya zorladığını söylüyorlar.
Bu tartışma sanırım asla son bulmayacak çünkü bu konuyla ilgili yaptığınız araştırmalarda her türlü sonuçla karşılaşabiliyorsunuz. Bir grup kahvaltıdan önce koşmanın yüzde 20 daha fazla kalori yaktırdığını söylerken, bir grup da maksimum yağ yakabilmek için kesinlikle yemek yemeniz gerektiğini savunuyor.
Ben şahsen herhangi bir şey yiyip içmeden kapıdan dışarı adımımı atmıyorum. Antrenman yapmadan önce bir fincan kahve içip bir muz yiyorum. Bunun çok basit bir nedeni var: Performansımı artırmak için enerjiye ihtiyacım var. Kahve beni uyandırıyor ve daha iyi odaklanmamı sağlıyor. Muz ise bana antrenmanda ihtiyacım olan enerjiyi veriyor. Bunun yanında daha az yoğunluklu bir antrenman yaparsanız daha fazla yağ kaybediyorsunuz. Ancak burada vurgulamak istediğim şey şu: Enerjinizin hangi kaynaktan geldiğinin bir önemi yok. (glukoz (karbonhidrat) ya da yağ asidinden (yağ) Ne kadar fazla kalori yakarsanız o kadar fazla kilo verirsiniz ve sonuçta da önemli olan şey bu, öyle değil mi?
Bu teorimi kanıtlamak için sizinle bir araştırma paylaşmak istiyorum. Wisconsin Üniversitesinde yapılan bir araştırmada deneklere 30 dakikalık antrenmanlar yaptırılmış: Bir grup düşük yoğunluklu antrenman, diğer grup ise yüksek yoğunluklu antrenman programı uygulamış. Düşük yoğunluklu egzersiz yapan grup 240 kalori yakmış ve bunun 96 kalorisi (%41) yağdan gelmiş. Yüksek yoğunluklu egzersiz yapan grup ise 450 kalori yakmış ve bunun 108 kalorisi (%24) yağdan gelmiş. Bu araştırma sonucuna göre antrenmanda yakılan kalorilerin yüzdesel olarak düşük yoğunluklu antrenmanda daha yüksek olduğunu görüyoruz. Ancak yüksek yoğunlukta egzersiz yapan grubun yaktığı kalori miktarı çok daha fazla. Söylediğim gibi, burada önemli olan şey ne kadar fazla kalori yaktığınız. Çünkü sonuçta size kilo verdirecek olan şey yaktığını kalori miktarı ve enerji kaynaklarını nereden kullandığınızın bir önemi yok.
Elbette bu tartışmada gözden kaçırmamamız gereken önemli bir konu daha var: Egzersiz yaptıktan sonra da kalori yakmaya devam ediyoruz. Bu duruma Post-exercise oxygen consumption EPOC (Antrenman sonrası oksijen fazlasının tüketimi) adı veriliyor. Egzersiz yaparken ne kadar fazla kalori yakarsanız, vücudunuz da egzersiz sonrasında o kadar fazla oksijen tüketme ihtiyacı hissediyor. Alın size antrenman öncesi muz yemek için bir neden daha.
Antrenmandan sonra enerji seviyesi düşmüş olan kas hücrelerinizi beslemek için güzel bir kahvaltı edin. İyi karbonhidratlar (chia, yulaf, sebze) ve iyi proteinler (yumurta, soya, yağsız et) antrenman sonrası yiyebileceğiniz harika besinlerdir.