Doğru nefes almak

Doğru nefes almak neden önemlidir? Antrenmanlarımı yaparken doğru nefes almanızı istiyorum çünkü o zaman egzersizlerin etkisi daha çok oluyor.

Doğru nefes almak
Doğru nefes almak

Çok iyi bir şekilde konsantre oldunuz, ayaklar omuz hizasında açık, çene yukarıda, bakışlar karşıda, göğüs dışarıda ve karın kasları sıkılmış halde. Dirsekler iki yandayken dambılı kaldırmaya başlıyorsunuz, kolunuz yatay bir pozisyon aldıktan sonra parmaklarınız omuzunuza bakacak şekilde kaldırmaya devam ediyorsunuz. Sonra kolunuzu başlangıç pozisyonuna indirip diğer kolunuzla da hareketi tekrarlıyorsunuz… Harika bir Biceps Curl. Ancak bir dakika, sanki bir şey eksik… Nefes almayı unuttunuz!

Nefes almak dünyanın en doğal şeyiymiş gibi görünebilir. Sonuç olarak bütün gün boyunca yaptığımız bir şey ve refleks bir hareket. Spor yapmadığınız zaman bu yeterli olabilir. Ancak yüzmeye başladığım anda keşfettim ki, doğru nefes alma tekniğine sahip olmak, başarının anahtarı. Bir şekilde hâlâ sudan korktuğum için rahat ve sakin bir şekilde nefes alamıyorum. Birazcık yüzdükten sonra bile nefes nefese kalmış ve yorulmuş halimi görmelisiniz.

Ağırlık kaldırırken temel kural şudur: AĞIRLIĞI KALDIRIRKEN NEFES VERİN (GÜÇ HARCARKEN), İNDİRİKEN NEFES ALIN (BAŞLANGIÇ POZİSYONUNA DÖNERKEN)

Ağırlıklar artmaya başladığı zaman sert çocuklar bununla başa çıkmak için nefeslerini tutarlar. Maalesef nefes tutmak (tıbbi terimi Valsalva), adalelerimizi yoğun ve sıkı bir şekilde kasmamıza engel olur ve tehlikeli bir alışkanlıktır. Antrenman esnasında nefes tutmak kan basıncını yükseltir, bayılmanıza hatta felç geçirmenize neden olabilir.

Nefes alırken bunu rahatlamış ve düzenli bir şekilde yapmak istiyoruz ki, adalelerimiz düzenli ve eşit bir güçte kasılabilsin. Doğru nefes alıp vererek, dirence odaklanabilir ve çalışmakta olan kaslarımızı, oksijen bakımından zengin kan ile besleyebiliriz.

Eğer antrenman esnasında inliyorsanız ya da konuşuyorsanız doğru nefes almıyorsunuz demektir. Dudaklarınızı birbirine bastırıp yanaklarınızı şişirerek ya da dişlerinizin arasından tıslayarak nefes vermek de doğru değildir. Genellikle ağzınızı kullanarak nefes alıp vermeye çalışın, çenenizi, ağzınızı ve dişlerinizi kapatmayın. Eğer doğru bir şekilde nefes alıp verirseniz, düşük sesler çıkartarak ve daha fazla havayı içinize çekerek nefes alırsınız.