Yağ yakıcı gıdalar: hayal mı, gerçek mi?

Yağ yakıcı gıdalar: hayal mı, gerçek mi? Yağ yakıcı gıdalar diye bir şey var mı? Babam ona çok inanıyordu ve o yüzden çok fazla ananas yiyordu.

Yağ yakıcı gıdalar: hayal mı, gerçek mi?
Yağ yakıcı gıdalar: hayal mı, gerçek mi?

Yağ yakıcılara karşı olduğumu biliyorsunuz. Eğer bilmiyorsanız bu konudaki yazımı, http://squatgirl.com/yag-yakmak-bu-kadar-kolay-mi/ linkinden okuyabilirsiniz. Elbette bunun yanında bazı gıdaların tüketildiği zaman kilo kaybına doğal olarak yardımcı olduğu söyleniyor. Babam bolca ananas yediği zaman onunla “bu kadar çok ananas yiyerek zayıflayacağını mı zannediyorsun?” diye dalga geçiyorduk. O ise bize gülüyor, ananasını yedikten sonra bir de üzerine tatlı olarak çikolatalı yoğurdunu mideye indiriyordu. Babam her daim çok formda olmuştur ve halen haftanın üç günü spor salonuna gider. Hadi bu konuyu biraz daha derinlemesine inceleyelim.

ANANAS: Ananasın içinde protein sindirimini sağlayan bromelain enzimi bulunur. Ananas yemek, sindirim enzimleri konusunda problem yaşayan insanların daha iyi bir sindirim yapmasına yardımcı olabilir. Elbette bu yediğiniz yemekler daha hızlı bir şekilde sindirilecek ve yağ olarak depolanmayacak demek değil. Elbette ananas yemenizin pek çok faydası var. Öncelikle ananas iyi bir C vitamini, manganez, bakır, B1,B6, lif, folik asit ve pantotenik asit deposudur.

GREYFURT: Greyfurtun da yağ yakıcı özelliği olmamasına rağmen az miktarda karbonhidrat alarak daha tok kalmanıza yardımcı olabilir. Bunun nedeni içindeki liflerin uzun sürede sindirilmesidir. Yemekten önce yarım greyfurt yemek size doygunluk hissi verir ve aşırı yemek yemezsiniz.

KARPUZ: Su bakımından zengin yemekler midenizde daha fazla yer kaplar. Midenizde yer kaplayan yemekler, vücudunuza doyduğunuz ve başka bir şeye yer kalmadığı sinyalini verir. Taze meyve ve sebzelerin çok büyük bir bölümü su ve besin bakımından zengindir ve kalorisi düşüktür. Karpuz da bu tür meyvelerin başında gelir.

ARMUT: Armutların da su oranı oldukça yüksektir. Daha fazla lif tüketmek için kabuklarıyla yiyebilirsiniz ve bu sizi daha uzun süre tok tutar. Meyve suyu içmektense meyveleri bütün olarak tüketmelisiniz. Bu şekilde daha fazla lif tüketmiş olursunuz ve meyveleri yutmadan önce çiğnemeniz gerekir. Çiğneme daha uzun süren bir işlemdir ve meyve suyunu içmeye oranla daha fazla kalori yakarsınız.

BÖĞÜRTLENLER: Böğürtlenler de diğer meyveler gibi su ve lif bakımından zengindirler ve sizi uzun süreli tok tutarlar. Tatlı oldukları için de tatlı krizlerinizi bastırmak konusunda kalori bakımından kurabiye ve brownielere oranla çok daha avantajlıdırlar. Yabanmersini tam bir antioksidan deposudur ve yabanmersinini süzme yoğurt ile karıştırıp tükettiğinizde canınızın artık tatlı istemediğini göreceksiniz.

YUMURTA: Bir yumurtanın içinde sadece 75 kalori, 7 gram protein ve diğer önemli besinler bulunur. Vücudunuz, yumurtayı sindirirken karbonhidrat yüklü bir kahvaltıyı sindirirken harcadığından çok daha fazla miktarda kalori harcar. Eğer yüksek kolesterol probleminiz varsa yumurta yiyip yiyemeyeceğinizi doktorunuza danışmalısınız. Böyle bir durumda kolesterolsüz olan yumurta beyazını tüketmeyi düşünebilirsiniz.

KAHVE: Kahvenin yağ yaktığı ve metabolizmayı hızlandırdığı yönündeki genel bilgilerin pek de doğru olduğunu söyleyemeyiz. İşin aslı kafein vücudunuzu tetikte tutan hafif bir uyarıcıdır ve size günün geri kalanında zindelik verir. Ancak kilo kaybetmek için kahveye bel bağlamamalısınız. (Özellikle de içine şekerli şeyler ilave etmeyi seviyorsanız) Ancak spor salonuna gitmeden önce kahve içmenizi ve size kazandıracağı zindeliği yüklü bir antrenman yapmak için kullanmanızı tavsiye ederim. Bu şekilde içilen kahvenin size dolaylı olarak kalori yaktıracağı kesin.

YEŞİL ÇAY: Bazı araştırmalara göre yeşil çayın vücudun yağ yakmasını tetikleyen bir özelliği olduğu yönünde bulgular var. Yeşil çayın içinde kateşin adı verilen ve metabolizmayı kısa süreli etkileyen bitki kökenli bir kimyasal bulunur. Bu etkinin devam edebilmesi için yeşil çayı gün içinde birkaç defa içmeniz gerekmektedir ve bu etki son derece kısa sürer. Ancak: Çay içmek son derece sakinleştirici ve hoş bir tecrübedir.

Özetlemek gerekirse: inandıklarımızın aksine, hiçbir gıdanın yağ yakıcı özelliği bulunmamaktadır. Geçici olarak yaşadığınız kilo kaybının nedeni yağ yakmanız değil, vücudunuzun su kaybetmesidir. Bunun yanında bir hafta boyunca aynı gıda ile beslenmenizin ya da bir hafta boyunca lahana çorbası içmenizin vücudunuz üzerinde negatif etkileri olacaktır. Bu şekilde beslenecek olursanız yorgun düşmekle kalmazsınız aynı zamanda vücudunuzdaki vitamin stoklarını da tüketmiş olursunuz. Kısa süreli bir kilo kaybı yaşarsınız ancak diyeti kestiğiniz anda bu kiloları olduğu gibi geri alırsınız. Bunun yanında size doygunluk hissi veren ve midede yer kaplayan meyve ve sebzeleri tüketecek olursanız, yemek yerken aldığınız kalori miktarını düşürebilirsiniz ve günlük kalori alımınızı aşağı çekersiniz.