Yumurta sarısı sağlığa zararlı mı?
Yumurta sarısı sağlığa zararlı mı? umurta sarısı kolesterol yapıyormuş, onu hepimiz duyduk öyle değil mi? Ama bu gerçekten doğru mu, sadece yumurtanın beyazı mı yiyelim?
Yumurta, müthiş bir yüksek kaliteli protein kaynağıdır: Bir yumurtada 5.5 gram protein bulunur ve toplam 68 kaloridir. Yumurta beyazı ise az kalorili, yağsız bir besindir ve içerisinde 4 gram protein ve 55mg sodyum bulunur. Toplam 17 kaloridir. Aynı zamanda yumurta beyazının içerisinde 1.3 mcg folik asit, 6.6 mcg selenyum, 2.3 mg kalsiyum, 5 mg fosfor ve 53.8 mg potasyum bulunur.
Yumurta sarısının içindeyse kolesterol, yağ ve doymuş yağlar bulunur. Ancak yağda çözünebilen pek çok vitamin ve esansiyel yağ asitleri gibi önemli besinler de yumurtanın sarısındadır. Yumurta sarısı yaklaşık olarak 55 kaloridir. İçerisindeki 4.5 gramlık yağın 1.6 gramı doymuş yağdır. Ayrıca yumurta sarısında 210 mg kolesterol, 8.2 mg sodyum ve 2.7 gram protein vardır. USDA (Amerika Tarım Bakanlığı)’nın yayınlamış olduğu aşağıdaki tabloda yumurta beyazı ile yumurta sarısı karşılaştırılmış. Gördüğünüz üzere yumurtanın sahip olduğu proteinin %43’ü yumurtanın sarısında. Yumurta sarısı ciddi bir kalsiyum, demir, fosfor, çinko, B6, B12 ve folik asit kaynağı. Yumurta sarısı, yumurtanın sahip olduğu A,E,D ve K vitaminlerinin de %100’ünü bünyesinde barındırıyor.
Peki, yumurta sarısını yemeli miyiz? Yapılan araştırmalara göre kolesterolümüzü yükselten şey, besinlerden aldığımız kolesterol değil, doymuş yağlardan aldığımız kolesteroldür. Ancak kalp damar hastalığınız varsa ya da yüksek kolesterol problemleri yaşıyorsanız, beslenmenizdeki kolesterol miktarına –dolayısıyla yumurta sarısı tüketimine- dikkat etmeniz gerekiyor. Bunun yanında sağlıklı bir bireyseniz, her gün bir iki tane yumurta sarısı yemeniz yağ dengenizi bozmaz. Aşırıya kaçmadığınız sürece yumurtayı bir bütün olarak tüketmenizde hiçbir sakınca yok.
Yumurta satın alırken, organik olarak beslenen ve serbest dolaşan tavuk yumurtası aldığınızdan emin olmalısınız. Araştırmalara göre, otlaklarda serbest olarak yetiştirilen tavukların yumurtalarında bulunan ve güçlü bir antioksidan olan E vitamini oranı, çiftlik tavuklarına göre çok daha yüksektir. Üstelik çiftlik tavuklarında Salmonella benzeri tehlikeli bakterilere rastlanma riski de mevcut. Sıkışık alanlarda yaşayan ve genellikle kirli ortamlarda bulunan tavukların ve dolayısıyla yumurtaların hastalık ve mikrop taşıması pek de şaşırtıcı değil. Çiftlikte yetiştirilen tavukların maruz kaldıkları antibiyotik, hormon ve çeşitli ilaçların, insanlarda gelişmekte olan antibiyotik direncinin nedenlerinden biri olduğu konusu ciddi bir tartışma konusudur.