Topuklularla Antrenman
Topuklularla antrenman yapın asla demiyorum ama o kadar geç saatte ofisten çıkarsanız ki gerçekten vaktiniz olmuyorsa, günü kurtarın işte.
Sanırım bazı hanımların yüksek topuklu ayakkabılarla işe gitmek gibi bir zorunluluğu var. (Nasıl bir patron insanı buna zorlar?!) Bazı hanımlar ise kendilerini topuklu ayakkabılar olmadan kısa hissediyor. Açıkçası ben bu durumu anlamıyorum. Hepimiz uzun boylu olmak zorunda mıyız? 1.60 ya da 1.80 boyunda olmanızın hiçbir önemi yok. Önemli olan formda olup olmadığınız. Film yıldızlarının hepsi kısa boylu ama hiç kimse onları uzun boylu olup olmadığına bakmıyor, öyle değil mi?
Yüksek topuklu ayakkabı giydiğim zaman ayaklarım birkaç saat sonra acımaya başlıyor. Ayakkabılar son derece konforlu görünmesine rağmen bütün ağırlık merkezi ayağın ön tarafına ve ayak parmaklarına kayıyor ve bu da bir süre sonra insana acı vermeye başlıyor.
Annem stiletto giymenin “Spider Vein” (örümcek damar) adı verilen varis benzeri kılcal damar toplanmasına neden olacağını söylerdi. Gerçekten de yüksek topuklu ayakkabı giymek, vücudun alt kısmındaki uzuvlara kan gitmesine engel olarak dolaşımı engelleyebilir.
Elbette arada bir topuklu ayakkabı giymenin hiçbir sakıncası yok ancak sürekli olarak topuklu ayakkabı giyen hanımlar bir süre sonra normal ayakkabılarla bile yürürken acı çeker hale gelebiliyor.
Eğer stilletto düşkünüyseniz kendinizi bel ağrılarına da hazırlamanız gerekiyor. Bu bel ağrıları, omurganızın normalin dışında bir şekilde hareket etmeye zorlanmasından kaynaklanıyor. Uzun lafın kısası: Bence bacaklarınızı ince göstermek için topuklu ayakkabı giymek yerine antrenman yapmaya başlayın.
Ancak bir televizyon sunucusu gibi işiniz yüzünden sürekli olarak topuklu ayakkabı giymeniz gerekiyorsa, kan dolaşımınızı düzenleyecek ve bacakta pıhtı oluşma riskini ortadan kaldıracak bu hareketleri yapmanızı tavsiye ediyorum. Bu hareketleri topuklu ayakkabılarınız hala ayağınızdayken de güvenle yapabilirsiniz.
Tersi belirtilmediyse bu hareketleri 12 tekrar ve 3 set olacak şekilde yapın. Elbette bu hareketleri spor ayakkabıyla da yapabilirsiniz!
Sağ ayağınızı yere koyun ve sol bacağınızı yere paralel olana kadar yukarı kaldırın. Hareketi diğer bacağınız için de tekrarlayın. Aynı hareketi bir sandalyeden destek alarak iki bacağınızı birden yerden kaldırarak tekrarlayın.
Ayaklarınızı yerde birleştirin ve daha sonra ellerinizi kafanızın arkasında birleştirerek nazik bir şekilde sırtınızı yuvarlak yaparak yere doğru eğilin. Daha sonra omurganız düz bir hale gelene kadar yukarı kalkın.
Sandalyenizin üzerinde sırtınız dik olacak şekilde oturun, dirseklerinizi omuz yüksekliğine kaldırarak ellerinizi göğüs hizasında birleştirin ve tüm gücünüzle çekin. Bu şekilde 5-10 saniye bekledikten sonra ellerinizi bırakın ve rahatlayın.
Şimdi bu hareketin tersini yapın: Yine ellerinizi göğüs hizasında birleştirdikten sonra mümkün olduğunca kuvvetli bir şekilde itmeye çalışın. Bu şekilde 5-10 saniye bekledikten sonra ellerinizi bırakın ve rahatlayın.
Sol dirseğinizi hafif bir şekilde bükerek göğsünüze yaklaştırın, sağ elinizle sol kolunuzu destek amaçlı tutun ve sol kolunuzu göğsünüze nazikçe yaklaştırarak esnemenin şiddetini artırın. Bu pozisyonda 5-10 saniye bekleyin.
Bir sandalyenin ucuna oturun ve her iki elinizle sandalyeden destek alın. Bacaklarınız 90 derecelik bir açı oluşturacak şekilde yerde olmalı. Şimdi dirseklerinizi bükün. Dirseklerinizi yana doğru değil, geriye doğru büktüğünüzden emin olmalısınız. Vücudunuzu bu şekilde yavaşça yere doğru indirin ve daha sonra kaldırın.
Ellerinizi omuz genişliğinde açın ve masaya koyun. Vücudunuz dümdüz olması gerekiyor. Nefes alırken göğsünüz neredeyse masaya temas edene kendinizi aşağı doğru hareket ettirin. Şimdi nefes verin ve göğsünüzü sıkarken başlangıç noktaya doğru vücudunuzun üst kısmını yukara doğru hareket ettirin.
Bir sandalyenin ucuna oturun ve her iki elinizle sandalyeden destek alın. Sırtınız düz olacak şekilde hafifçe geriye doğru yatın ve önce sağ ayağınızı, daha sonra da sol ayağınızı yerden kaldırarak harekete devam edin.
Bir sandalyenin ucuna oturun ve her iki elinizle sandalyeden destek alın. Sırtınız düz olacak şekilde hafifçe geriye doğru yatın ve her iki ayağınızı da yerden kaldırırken gövdenizi sağa doğru döndürerek yan kaslarınızı çalıştırın. Egzersizi daha etkili bir hale getirmek için bacaklarınızı esnetmeye çalışın. Eğer bacaklarınızı esnetemiyorsanız yalnızca gövdenizi döndürmeye odaklanın ve hareketi hem sağ hem de sol tarafınız için tekrarlayın.
Sağ dirseğinizi masaya koyun. Eğer evinizde bir mouse pad varsa onu dirseğinizin altına yastık olarak kullanabilirsiniz. Vücudunuzu dümdüz olacak şekilde side plank (yan plank) pozisyonuna getirin. Kalçalarınızın hiçbir şekilde çizgiyi bozacak şekilde yere yaklaşmaması lazım. Eğer yapabiliyorsanız kalçalarınızı havaya doğru kaldırarak her iki tarafınız için hareketi 12 kere tekrarlayın.