Yeteri kadar yiyor musunuz?

Yeteri kadar yiyor musunuz? Kilo verememenin sebebi yeteri kadar kalori tüketmemen olabilir. O zaman vücudunu strese sokuyorsun ve o ne yersen yağ olarak depolanıyor.

Yeteri kadar yiyor musunuz?

Eğer sizde hiçbir şey yemeyip, üstüne birde egzersiz yapmasına rağmen zayıflayamayan insanlardansanız, muhtemelen yeteri kadar yemek yemiyorsunuz ve vücudunuz büyük ihtimalle açlık modunda. Size bu sürecin nasıl geliştiğini anlatmama izin verin: Mükemmel bir makine olan vücudunuz, onu sokmuş olduğunuz açlık durumunu atlatabilmek ve hayatta kalabilmek için çözüm üretmeye başlıyor. Bu süreçte vücudunuz üç farklı yola başvuruyor:

  • Çalışmaya devam etmesi için gerekli kalorilerin bir miktarını alabilmek için kas dokusundan yiyor.
  • Daha az kalori yakabilmek için metabolizma hızını düşürüyor
  • Yemek yediğiniz anda, bir sonraki açlık krizine vücudunuzu hazırlamak için bütün besinleri yağ olarak depolamaya başlıyor.

Tabiat ananın uyguladığı bu savunma mekanizması, uzun süreli açlık durumunda sizin yararınıza olan bir şeydir. Fakat kilo kaybetmeye çalışıyorsanız, vücudunuzun size verdiği bu tepkiler kilo vermenize yardımcı olmaz. Neyse ki bu tarz ciddi metabolik sorunların ortaya çıkmasını engelleyecek birkaç seçeneğiniz var:

  1. Kişisel antrenörünüz ve diyetisyeninizle birlikte sağlıklı bir şekilde kilo verebilmek için kalori hesabı yapın. Bu linke tıklayarak bu konuda kabaca bilgi sahibi olabilirsiniz.
  2. Diyet yapmak için kendinize zaman tanıyın. Haftada bir kilo yağdan fazlasını vermeyi hedeflemeyin. Bu şekilde kas kaybını en aza indirmiş olacaksınız. Unutmayın ki antrenman ve diyet rutininizde yapacağınız küçük değişiklikler, aşırı aç kalmaktan veya abartılı antrenmanlar yapmaktan çok daha iyi sonuç verecektir.
  3. Bol bol sebze tüketin. Sebzelerin içinde karbonhidrat bulunmasına rağmen kalorileri son derece düşüktür.
  4. Stresi azaltın. Çünkü stres sinir sisteminizi altüst eder ve yağ yakımınızın düşmesine neden olur.
  5. Bolca dinlenin. Kas dokusu, ona zarar verdiğiniz ölçüde büyür. Uyku sırasında salgıladığınız büyüme hormonu sayesinde kas kütlenizi artırırsınız.

Ben hayatım boyunca perhiz yapmadım. Bu yüzden geçenlerde bir iş arkadaşıma çok sinirlendim. Arkadaşım sık sık gittiğim bir spor salonunda kişisel antrenör olarak çalışıyor. Bana söylediğine göre orada antrenman yapan kızlar, sürekli olarak arkadaşıma gidip benim sırrımın ne olduğunu soruyorlarmış. Merak ettiğim için ona kızlara ne cevap verdiğini sordum. Onlara “çok sıkı antrenman yapıp, az yemek yiyor” demiş. BEN VE AZ YEMEK?! Kulağa şaka gibi geliyor çünkü ben tonla yemek yerim. Öncelikle yemek yemeyi seviyorum ve gün içinde yaptığım onca şeyi başarabilmek için enerjiye ihtiyacım var. Doğruyu söylemek gerekirse hangi yiyeceğin içinde ne kadar kalori olduğunu bilmiyorum. Bir elmada yada bir tabak sebze yemeğimde kaç kalori olduğu konusunda en ufak bir fikrim yok. Ancak yediğim şeylerin protein, karbonhidrat ve yağ oranlarını, karbonhidratların işlenmiş olup olmadığını ve içinde doymuş yağ var mı yok mu gibi şeyleri bilirim. Tahminlerime göre benim günlük kalori ihtiyacım 2200 kalori. Elimden geldiği ölçüde öğün atlamamaya çalışıyorum. Çünkü öğün atladığım zaman elime yemek geçirdiğim anda vücudum çift porsiyon yemek istiyor.

Sağlıklı yaşayabilmek için vücudumu dinlemem gerektiğini öğrendim. Vücudumu seviyorum, bu yüzden onun aç kalmasına asla izin vermem.