Squatgirl’ün en sevdiği kahvaltılar
Çocukluğumda kahvaltıyı hiç sevmezdim çünkü tek seçenek reçelli ekmekti. Şimdi ama en sevdiğim öğün, hatta bazen öğlen yemeğin yerine ikinci kahvaltı yiyorum.
Her türlü kaseye bayılıyorum. Chia kasesi, acai kasesi, yulaf kasesi, nice-cream kasesi, kinoa kasesi. Bu yemekleri tabakta yediğim zaman aynı tadı kesinlikle almıyorum! Ancak en sevdiğim kaseler kesinlikle içinde yaban mersini, ahududu, nar olan chia ve yulaf kaseleri. Yalnızca tatları mükemmel olmakla ve tatlı niyetine yenmekle kalmıyorlar, aynı zamanda da inanılmaz derecede sağlıklılar. Nedenini açıklayayım:
Chia’nın sağlığınıza ne gibi faydaları var?
Chia eski Maya lisanında “Kuvvet” anlamına geliyor. Eğer paketin üzerindeki besin değerlerini okuyacak olursanız, bir porsiyona tekabül eden dört yemek kaşığı chia’da (50 gram) yaklaşık olarak 8 gram protein bulunduğunu göreceksiniz. 15 gram yağ var ancak bu yağın yarısı Omaga-3 yağ asitlerinden oluşuyor ki bu yağların şişkinliği, kalp ve damar hastalıkları ile kanser kanser riskini düşürdüğünü biliyoruz. 22 gram ise karbonhidrat var. Bu miktar gözünüze çok görünebilir ancak bu karbonhidratların 19 gramı (suda çözünür ve çözünmeyen liflerden oluşuyor. Bu lifler suyu emerek tohumların puding kıvamına gelmesini sağlıyor. Bu miktarda lif tükettiğiniz zaman kan şekeriniz bir anda yükselmiyor ve uzun süreli tokluk hissi yaşıyorsunuz. Elbette chia tohumlarının faydaları burada bitmedi. Bu tohumlar güzelliğiniz için de son derece faydalı. Bu tohumlar tam bir antioksidan deposu. Cildinizdeki ve vücudunuzdaki hücrelere zarar veren serbest radikallerden korunmanıza yardımcı oluyorlar. “Neden kahvaltıda chia pudingi yemeliyim?” sorusunun son cevabı olarak da bir porsiyon chia pudinginin içinde sadece 245 kalori olmasını sayabiliriz.
Ben pudingimi nasıl hazırladım?
1/2 fincan chia tohumu (50 gram)
1.5 fincan süt
1 yemek kaşığı vanilyalı protein tozu (şart değil, sade de çok güzel oluyor)
3 yemek kaşığı yabanmersini
3 yemek kaşığı nar tanesi
Chia tohumlarını biraz daha tatlılık vermesi için protein tozu ile karıştırıyorum. Ben şahsen protein tozu olmadan da bu tarifi oldukça seviyorum ama sevgilim kesinlikle bu pudingde vanilya aromasını arıyor. Ben kendi protein tozumu Amerika’dan aldım. Çocuklarım da yiyebilsin diye saf süt proteini olmasına dikkat ettim. Protein tozunu koyduktan sonra kasenin içine süt ekleyerek arada bir gidip gelerek karıştırıyorum. On dakika sonra pudingim hazır oluyor. Pudingimin üzerini nar taneleri ile süslüyorum o kadar. Kahvaltı hazırlamak hiç bu kadar kolay olmamıştı!
Yulafın sağlığınıza ne gibi faydaları var?
Yulaf bir numaralı protein kaynağım. Ona tek kelimeyle bayılıyorum! Yulafla ekmek, pasta ve pralin barlar hazırlıyorum. Yulafı gönül rahatlığı ile un yerine kullanıyorum. Ancak hiçbir şey kahvaltı için hazırlanmış bir yulaf kasesi kadar iştahımı açamaz. Tıpkı chia tohumları gibi yulaf da muhteşem bir lif deposudur ve içinde bol miktarda vitamin, mineral ve antioksidan barındırır. Suda çözünür lifler sindirimi yavaşlatır ve kolesterol ile kan şekeri oranlarınızın yükselmesine engel olarak daha uzun bir süre tok kalmanızı sağlar. Suda çözünmeyen lifler ise vücut tarafından sindirilemez. Bu liflerin amacı bağırsak sağlığınızı korumak ve daha yumuşak bir boşaltım yapmanızı sağlamaktır. 50 gram yulafın içinde 30 gram karbonhidrat olduğu için yulaf lapası güne başlamak için olağanüstü bir öğündür! Bu kadar karbonhidrat içermesine rağmen 50 gram yulafın içinde sadece 178 kalori bulunur. O yüzden tadını çıkartın!
Ben yulafımı nasıl seviyorum?
1/2 fincan yulaf (50 gram)
1.5 fincan süt
1 olgun muz
3 yemek kaşığı yabanmersini
3 yemek kaşığı nar tanesi
Muzu bir çatalla eziyorum ve daha sonra yulaf ve sütle karıştırdıktan sonra karışımı bir tavaya alıyorum. 3-5 dakika pişirdikten ve karışım son derece yumuşak hale geldikten sonra tavayı ocaktan alıyorum. Lapamı taze meyvelerle yemeyi seviyorum çünkü son derece ferah ve sulu bir tat katıyor.
Bu kahvaltılık öğünlerin ikisinin de hazırlanması 5 dakika sürüyor.